Нещата който мразя у теб
„Барът е социална среда в която всеки е дошъл на гости с цел да се забавлява и е редно да се държи така че да бъде желан отново"К.Делпечи.Знам,че обичаш да
сядаш на бара не само защото в повечето заведения е мястото от което се
вижда всичко и всички те виждат,но и защото местата на бара винаги са
много по-малко от останалите и един вид се чустваш леко
специален.Най-важното в случая когато си седнал на бара е дали наистина
заслужаваш да стоиш на него или с други думи спазваш ли някои прости неписани правила който барманите несъмнено ще имат в предвид следващия път когато се обадиш за места или молиш за ценно инфо за мацката която сяда само на бара и пие Йегермайстер с Перие.Ето някой основни моменти в случай, че искаш винаги да имаш място на бара и да си абонат на ценното инфо за противоположния пол ,което само барманите могат да ти дадат!
Ако
ти се пие фреш портокал или капучино петък вечер едва ли е
най-подходящото време за това,особено ако бара е пален с клеинти които
искат да пият алкохол,със сигурност барманите ще споменават на ум майка
ти!Повярвай на никой барман не му е приятно да „върти"фрапета и фрешове
по веме на голямата лудница в петък и събота.
Когато
сте седнали на бара никога не споменавайте името на шефа на
заведението.Това на бармански език оначава две неща.Първото е,че сте
„Ухо"на шефа.Второто ,че сте човек който иска да баде обслужен добре но
не е склонен да остави бакшиш!
Избягвайте да се правите на разбирач и да давате съвети на бармана относно неговата работа дори да сте сигурен ,че не е прав особено ако бара е пълен!Едва ли и на вас ще ви е приятно ако някой ви прави забележки пред други хора!
Никога не задавайте вапрос от рода на:"Имате ли български алкохол?"Колко струва Джонито
при вас?" или „От къде зареждате алкохола?"Въпроси от този тип пораждат
риторични такива в бармана от рода на:"Поредния селяк на бара който е
излезнал със старателно наредена пачка от по стотачки, но си е поставил
лимит тази вечер да не харчи повече от 10 лева за да може утре да иде до Илиянци и да си купи тениска на цената на едно Мохито.
Когато
сте на бара имайте уважение кам барманите,не им подсвирквайте когато
искате да си поръчате, не ги замерваите със салфетки,избягвайте да им
говорите на прякори ако наистина не сте близки.
Не изхвърляйте дъвката си директно в пепелника,а я завийте в салфетка,на никой не му е приятно да чисти залепнала с пепел дъвка.
Колкото и да ви се иска никога
не бъркайте зад бара за нещо което по принцип барманат трябва да ви
даде било то и празна чаша или лед.Помислете си какво бистанало ако
всеки трагне да си взима това което му се прииска.
В
случай,че си порачате цяла бутилка и не сте в съсътояние да я изпиете, в
повечето реномирани барове ви я надписват и съхраняват достатачен
период от време за да имате възможност да си я допиете следващия
път.Адски некултурно е да я прибере под мишница и цялото заведение да ви
види.
Ако
сте в лошо настроение по-добре седнете на маса кадето около вас ще има
по-малко хора който евентуално биха влошили лошото ви настроение,освен в
случайте когато сте сигурни че барманът е готов да ви излуша и би направил всичко за вас ,нещо от рода на вече да се на четвъртото голямо Перно и да му кажете :"Абе вече съм супер айляк искаш ли да дръпнем кам Слънчев бряг?" и след няколко часа вече да сте в „Мания" в компанията на празнуващи абитюренти от френската в Пловдив.
Ако искате и за вбъдеще лесно
да си намирате места на бара оставяйте добър бакшиш,което ще рече поне
10% ост сметката .Освен в случайте когато барманът наистина се е държал
ужасно грубо не ви е отразявъл въпреки,че сте махали с рака като
регулировчик и на всичкото отгоре критерият му за „малко" е било някъде
около 30 мл. Вместо обичаините 50.
Ако оствите голям бакшиш правете го дискретно,барманите със сигурност ще оценят дискретноста и щедростта ви,а това автоматично ви прави „Випче" което ще рече, че даже бара да е на „три редици" винаги ще намерят място за вас.
Накрая малко барманска терминология:
Швейцарец- Човек които никога не оставя бакшиш,тоез точен е като швейцарец.
Пример: -Ебаси кривата вечер,днес само швейцарци на бара.
Випче- Добър клиент който оставя голям бакшиш и който като цяло е добър като човек.
Пример:Тия батенца са ми випчета слагам ги на резервето.
Конки-Съкръщение от „Силиконки" красиви жени повечето със сериозна доза силикон или ботукс които „дърпат" богати мъже на средна възраст да сядат на бара!
Пример:Двете руси конки ми се обадиха за места,слагам ги на стъкления бар.
Сибирски ядки- Лед
Пример:Мацките на малкия бар искат още сибирски ядки!
Посорляк-Стиснат и лошо облечен човек,който обикновенно след съботния „тигел" по главната е дошъл да изпие едно много дълго кафенце и после да се похвали, че уж между другото е пил кафе Планет.
Пример:( между сервитъорки) -Днес само посурляци на моя район.
Няма коментари:
Публикуване на коментар