„Разкрепостените сядат на бара,останалите са дошли само да пият”. Хората ходят в баровете заради две неща-„Някой” или „Нещо”. „Нещо”- това е качеството на предлаганите напитки, разнообразието в асортимента. „Някой”-това са барманите и така нареченият „сервиз” който предлагат- тоест отношението към гостите на бара.”Барманът е аристократът на работническата класа”. Култова реплика е от корицата на барманството- филма”Коктейл”. За да си барман трябва преди всичко да си психолог и да умееш да разговаряш с хората, когато някой седне на бара в 80% от случаите той сяда за да си говори с бармана, защото, съгласете се с мен, меките кожени сепарета са къде- къде по удобни за разпускане с любимото питие и приятна компания. Не случайно в съвременното обучение на бармани основна част от подготовката включва психология- езикът на тялото, умение за предлагане на различните неща, преценка на всеки един гост на бара!С две думи барманът е психолог- манипулатор, който забавлявайки хората им продава качествени напитки и сервиз.Добрият барман притежава знания за всички напитки-история, съдържание начини на приготвяне, както и подходящите за тях комбинации. Умее да работи бързо и в екип, има добър уоркинг флеар, изглежда добре и знае границата между умението да предлагаш и нахалството.Единственото по-лошо нещо от неучтив барман е лъжливият барман сервиращ фалшив алкохол. Барманът е слушател и разказвач едновременно. Добрият барман е дискретен и никога не злоупотребява с информацията получена на бара.Обикновено на бара сядат така наречените редовни клиенти.Барманът е профайлър правещ психопортрети на заподозрените на бара .Има едно нещо, което свързва всички клиенти на бара и това е, че или обичат да говорят или да им говорят. В зависимост от това се делят на няколко психопрофила. Ето някой от тях:
1.Правещият се: Облечен е добре, почти винаги пие едно и също, като преди да дойде на бара е отворил книгата си с коктейли, която тайно е купил с надеждата ,че като поръча „Линджбърк лемонейд” на мадамата с него и двамата ще изпитат душевен оргазъм. Не пропуска възможността да ти направи „шеговита забележка” че лаймът не трябва да се стиска, а само да се пусне в чашата- така бил чел. Иначе е добродушен типаж, който оставя бакшиш само ако е с жена.
2.Тузарът(Гъзето): Не говори много, по-скоро обича ти да му говориш. Облечен е с последните модели на класиците в стриит модата-Levi’s,Diesel,Replay,Energie и т.н.
Пие само уиски с редбул, сяда на бара дори, когато види табелка –„Резерве”, защото си мисли, че всичко му е позволено само защото има повече пари. Обича да черпи както красивите жени на бара така и теб. Винаги оставя добър бакшиш. Не пропуска възможност да покаже благосъстоянието си на бара. Запалката е Дюпон, Давидоф или Зипо. Ключовете за колата (BMW,AUDI,Mercedes ). Цигарите са бял Давидоф. И всичко това прилежно подредено на бара, което всъщност го кара да си мисли, че е човек със стил.
3. Готиният: Най-често твой познат или приятел който обича да сяда на бара. В повечето случаи пие бг алкохол, в което няма нищо лошо. Не оставя голям бакшиш, защото няма такава възможност. Облича се добре и умее да се забавлява, защото не го интересува мнението на другите. Обикновено води със себе си симпатични момичета, които вдигат общото настроение на бара. Той е от хората, на които искрено се радвате и непринудените му разговори и държание правят работата ви доста приятна.
Разбира се, съществуват още много други типове хора сядащи на бара, които се срещат по-рядко. Като Подозрителният- винаги спорещ с барамана за качеството на алкохола и неговото количество, държи питието му винаги да се налива пред него и то със старата метална мярка, съмнява се в плурера 285P въпреки нечовешките ти усилия да му обясниш, че това е световен стандарт и се използва в целия свят! Другият по интересен гост на бара е Оплакващият се-най- често човек на средна възраст, който живее наблизо и си мисли, че ти си кошче за душевен отпадък, мрънка за всичко, обикновено пие голям Савой с количка и не спира да говори с часове за жената, децата,футбола и правителството!
Жените на бара също играят няколко основни роли. Масово те сядат поблазнени от барманското внимание, което ги кара да преиграват ролята, която са решили да играят. Флиртът е основната причина караща жените да сядат на бара. Да чукаш бармана в любимото си заведение е класика, както да спиш със загорелия спасител на морето. Някои жени изобщо не осъзнават, че предимството на бара е комуникацията с бармана, която в повечето случаи е доста приятна. Стига барманът да умее да усеща до къде е границата на личното пространство, нахалството и служебните задължения. Повечето жени, особено по-красивите, се държат адски високомерно и игнорират всеки бармански въпрос, който не е свързан със задължението ти. Обикновено пият леки коктейли или Бейлис, с изключение на случаите, когато искат да се напият бързо. Тогава им правя от любимите си шотове: Абсент с черен афтър шок, което всъщност ги прави истински и свалят маските на моралните устои. Забавляващите се с бармана жени привличат вниманието на останалите мъже, което повишава шанса им да не си тръгнат сами или най-малкото да се запознаят с нови хора. Златното правило на бара е:”Дръжте се естествено”.Така вдъхвате смелост на хората около вас да търсят допирни точки. В крайна сметка сте дошли да се забавлявате, нали? Не е задължително да си разменяте телефоните! Не случайно столовете на бара са наредени един до друг. Целта е дори непознатите хора седнали до вас да се чувстват сякаш са седнали с приятели.
Барманът е социален елемент, който има свойството да свързва хора от различна социална среда, помагайки им да се забавляват докато консумират егото си с подходящо питие.
...1.Правещият се: Облечен е добре, почти винаги пие едно и също, като преди да дойде на бара е отворил книгата си с коктейли, която тайно е купил с надеждата ,че като поръча „Линджбърк лемонейд” на мадамата с него и двамата ще изпитат душевен оргазъм. Не пропуска възможността да ти направи „шеговита забележка” че лаймът не трябва да се стиска, а само да се пусне в чашата- така бил чел. Иначе е добродушен типаж, който оставя бакшиш само ако е с жена.
2.Тузарът(Гъзето): Не говори много, по-скоро обича ти да му говориш. Облечен е с последните модели на класиците в стриит модата-Levi’s,Diesel,Replay,Energie и т.н.
Пие само уиски с редбул, сяда на бара дори, когато види табелка –„Резерве”, защото си мисли, че всичко му е позволено само защото има повече пари. Обича да черпи както красивите жени на бара така и теб. Винаги оставя добър бакшиш. Не пропуска възможност да покаже благосъстоянието си на бара. Запалката е Дюпон, Давидоф или Зипо. Ключовете за колата (BMW,AUDI,Mercedes ). Цигарите са бял Давидоф. И всичко това прилежно подредено на бара, което всъщност го кара да си мисли, че е човек със стил.
3. Готиният: Най-често твой познат или приятел който обича да сяда на бара. В повечето случаи пие бг алкохол, в което няма нищо лошо. Не оставя голям бакшиш, защото няма такава възможност. Облича се добре и умее да се забавлява, защото не го интересува мнението на другите. Обикновено води със себе си симпатични момичета, които вдигат общото настроение на бара. Той е от хората, на които искрено се радвате и непринудените му разговори и държание правят работата ви доста приятна.
Разбира се, съществуват още много други типове хора сядащи на бара, които се срещат по-рядко. Като Подозрителният- винаги спорещ с барамана за качеството на алкохола и неговото количество, държи питието му винаги да се налива пред него и то със старата метална мярка, съмнява се в плурера 285P въпреки нечовешките ти усилия да му обясниш, че това е световен стандарт и се използва в целия свят! Другият по интересен гост на бара е Оплакващият се-най- често човек на средна възраст, който живее наблизо и си мисли, че ти си кошче за душевен отпадък, мрънка за всичко, обикновено пие голям Савой с количка и не спира да говори с часове за жената, децата,футбола и правителството!
Жените на бара също играят няколко основни роли. Масово те сядат поблазнени от барманското внимание, което ги кара да преиграват ролята, която са решили да играят. Флиртът е основната причина караща жените да сядат на бара. Да чукаш бармана в любимото си заведение е класика, както да спиш със загорелия спасител на морето. Някои жени изобщо не осъзнават, че предимството на бара е комуникацията с бармана, която в повечето случаи е доста приятна. Стига барманът да умее да усеща до къде е границата на личното пространство, нахалството и служебните задължения. Повечето жени, особено по-красивите, се държат адски високомерно и игнорират всеки бармански въпрос, който не е свързан със задължението ти. Обикновено пият леки коктейли или Бейлис, с изключение на случаите, когато искат да се напият бързо. Тогава им правя от любимите си шотове: Абсент с черен афтър шок, което всъщност ги прави истински и свалят маските на моралните устои. Забавляващите се с бармана жени привличат вниманието на останалите мъже, което повишава шанса им да не си тръгнат сами или най-малкото да се запознаят с нови хора. Златното правило на бара е:”Дръжте се естествено”.Така вдъхвате смелост на хората около вас да търсят допирни точки. В крайна сметка сте дошли да се забавлявате, нали? Не е задължително да си разменяте телефоните! Не случайно столовете на бара са наредени един до друг. Целта е дори непознатите хора седнали до вас да се чувстват сякаш са седнали с приятели.
Барманът е социален елемент, който има свойството да свързва хора от различна социална среда, помагайки им да се забавляват докато консумират егото си с подходящо питие.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Алкохолът като профайлър
Когато мъжете пият, те миришат на алкохол. При жените алкохолните пари ферментират мигновено в аромат на секс или поне първата му производна - флирт! Алкохолът е врата, която жените се боят да отворят, подозирайки, че зад нея се крие истинското й "Аз", което мечтае за глупости.
Истината е, че всяка жена иска да бъде звезда на бара, където си е поръчала трети Космополитън, докато чака своя Тузар. Фейсбук накара дамите да пият "неща", които изобщо не харесват, но дават възможност да покажат копирана класа - мини Моет, сухо мартини или запален абсент в бренди балон, мадамата, небрежно подпряна на бара, и всичките ти "приятели" в мрежата вече са я "харесали".Коктейлите са едно от малките неща, които са и средство, и причина жените да бъдат приятно агресивни спрямо мъжката половина в бара. Повечето жени се правя на изискани, докато ние си умираме да ги видим как пият бира от бутилка.
В една анкета над 80% от мъже са заявили, че повече би ги впечатлила жена, която пие бира от бутилка, отколкото с екзотичен коктейл в ръка. Над половината от мъжете в същото изследване дори смятат за "еротично", ако на първа среща жената пие бира от бутилката.
Въпреки тези резултати, според анализ на една от най-известните марки бира в света, едва една на всеки десет жени би си поръчала бира на първа среща. Това още веднъж доказва, че жените
робуват на остарели схващания - че пиенето на бира ги кара да изглеждат мъжки момичета и не толкова секси.
Еманципацията и в частност социалният статус играят определяща роля за вида алкохол и начина му на консумация. Установено е, че има връзка между образованието и пиенето - висшистките
са склони към по-честа употреба на алкохола.
Причината е, че образованите жени са си извоювали по-голяма свобода - финансова и друга, което автоматично ги прави по-независими от мъжете. Повечето от тези жени работят изцяло в мъжка среда и имат по-висока култура на пиене.
Жената на бара
В т.нар. група на "високо интелигентни" жени влизат PR-агентки, главни асистентки в УНСС, редакторки и fashion дизайнерки в модни или lifestyle списания и т.н. Обичат Martini Dry, Campari с портокалов сок и B52, избягват водка с кола. Оставят добър бакшиш само защото не искат да ги мислят за стиснати, каквито всъщност са.
Другият основен тип жени по баровете е клюкарката или по модерното название FB мадама -въоръжена с последния модел на iphone, "качваща" и "тагваща" снимки от десетте заведения които е обиколила днес.
FB-мацката обича да консумира малки бутилки чилийски вина или фраголино с прясна ягода на
дъното на чашата, освен в случаите, когато е решила да финтира избирателната си пропускливост и координация и поглъща завидно количество черен After Shock с Absente.
Винаги оставя бакшиш, защото научава от персонала част от клюките, които не се публикуват във FB.
Алкохоличката живее в собственото си Макондо, използвайки алкохола за да губи и намира себе
си, докато критикува всички мъже, попаднали в организирания й хаос. За нея алкохолът няма вкус, а само действие, което превръща комуникацията й в железен херметизъм на А-социалната жена, описана от Фройд.
Повечето жени от тази група обикновено консумират големи водки с ред бул или текила, разредена с мента, като преди това са пили няколко малки бирички в кварталното кафе.
Най-интересният (поне за мъжете) профил е жената-котка, която по-скоро е емоционален хамелеон, който носи на алкохол, има свежо чувство за хумор и обича дрехите по тялото, което и без друго излъчва хормони, каращи мъжете да мечтаят за върха с нея или поне за втора база.
Тя обожава дарк Мохито, Скрииминг оргазъм и червен After Shock, комбиниран с Amareto Disaronno. Можете да я видите често да се разхожда до тоалетната, за да събира погледи и фантазии и после да ги превръща във фон дьо тен за егото си. Ако е доволна, оставя бакшиш.
Истината е, че най-приятни за "изучаване" и контакт са задоволените жени. По една или друга причина, те са абонирани за своя оргазъм и това ги прави свободни в пълния смисъл на думата.
Фитнес, солариум, фризьор, козметик - това са само част от техните приложения в айпода на живота, което кара мъжете да превръщаме сексуалността си в метросексуалност и от ловци да се правим на жертви в името на един мегабайт внимание или поне присъствието на номера ни в тъчскрийна на форматираната реалност.
Вкусовите й рецептори обожават Baileys с Kahlua или Gentleman Jack с Perrier, когато не е в настроение. Винаги оставя бакшиш!
Комплексарката е от типа жени, които нито един барман не обича да му сядат на бара. Характерни особености: около 30 минути разглежда менюто, мрънка на глас, че онзи екзотичен коктейл, който е пила в Дубай, го няма, липсвало е любимото й аржентинско вино.
След дълго "мислене" и мърморене по адрес на персонала и заведението, поръчва мини Моет розе. Преди това със заплашителен тон пита бармана дали температурата на охлаждане е точно 6 градуса, колкото било препоръчително.
Много държи цигарите, запалката и ключът от новата кола (която не е на нейно име) да са оставени на видно място на бара, което я кара се се чувства специална. Настроението й пада в мига, в който види по-млада от нея жена или момиче с по-скъпи дрехи от нейните. Още по-лошият вариант - когато към компанията и се приближи симпатичен мъж и заговори някоя от другите момичета! Бакшишът за нея е град в Китай!
Готината е най-разпространеният типаж или поне на нас, мъжете, така ни се иска. Носи дрехи втора употреба, но това не й пречи да има собствен стил и да изглежда винаги различно.
Обича аксесоарите и знае как да ги комбинира. Поръчките й варират в зависимост от това с колко пари разполага, винаги се държи добре с персонала - независимо от обслужването. Повечето пъти пие уиски с ред бул или джин тоник, оставя най-голям бакшиш, дори да са последните й пари.
Алкохолът е свобода, лишена от правила, той отваря врати, за които доброто възпитание отдавна е изхвърлило ключа, утопия, в която всяка жена иска да разпъне палатка, докато полуголи мъже събират кокосовите орехи от дървото на мръсното им подсъзнание.
Остава само да повярвате, че коктейлите са афродизиак, който ще заличи лабилната ни ерекция, смутена от финансовата криза, и ние, мъжете, отново ще сме в менюто!
Няма коментари:
Публикуване на коментар